Afloop en snijlijnen

afloop en snijlijnen

Afloop en snijlijnen

Afloop en snijlijnen zorgen voor een mooi recht en netjes schoon gesneden eindresultaat van drukwerk. Wat is het precies? En hoe werkt het? We leggen het je uit, zodat jij jouw ontwerpen en drukwerk van de juiste marges en snijtekens kunt voorzien!


Afloop

Bijna ieder te drukken document moet voorzien zijn van ‘bleed’ of afloop. Dit is in feite een ‘rand’ rondom een te drukken ontwerp/document. Dit is nodig bij flyers, posters, jaarboeken, folders, visitekaartjes en eigenlijk het meeste overige drukwerk dat je kunt verzinnen! Documenten worden immers op grote(re) drukvellen gedrukt of geprint en worden daarna schoon gesneden tot het gewenste formaat.

Omdat er bij het schoon snijden rekening moet worden gehouden met een (fout)marge en de dikte van de messen waarmee wordt gesneden, wordt een extra marge aan het document toegevoegd. Hoe dikker het totale drukwerk is (bijvoorbeeld een jaarboek), hoe meer kans er is op kleine afwijkingen tijdens het snijden en vandaar dat afloop in zo’n geval erg belangrijk is en ervoor zorgt dat het uiteindelijke boek netjes en strak kan worden schoon gesneden op precies het juiste formaat. Afloop is doorgaans een marge rondom het document van 2 tot 5 millimeter.

Iedere drukker houdt zijn eigen marge aan en dit kan ook verschillen per soort drukwerk. Het is de bedoeling dat het ontwerp of afbeelding in deze marge doorloopt, zodat er in deze ruimte kan worden gesneden en er later geen rare witranden rondom het document te zien zullen zijn. Een document van 100 x 100 mm. wordt inclusief afloop bijvoorbeeld 103 x 103 of 105 x 105 mm. Het schoon gesneden eindproduct zal in beide gevallen gewoon 100 x 100 mm. zijn.

afloop

afloop

Snijlijnen

De naam zegt het al; snijlijnen zijn kleine lijntjes op de hoeken of rondom een document, waardoor de drukker precies ziet hoe en waar er gesneden moet worden. In verschillende professionele opmaak- en designprogramma’s kan een vormgever de juiste snijtekens in een document plaatsen voor verzending naar de drukker. Enkele voorbeelden hiervan zijn Adobe Indesign en Pitstop Pro. De lijnen/tekens worden dus samen met het document mee gedrukt of geprint, maar na het schoon snijden is hier uiteraard niets meer van te zien. De juiste instellingen en tekens zijn dus onmisbaar bij ieder soort drukwerk om een mooi en juist eindproduct te krijgen. Een drukker of printer zal je bij aanlevering van de bestanden voor jouw drukwerk dus altijd vragen naar afloop en snijlijnen!

snijlijnen

snijlijnen


Hulp bij de juiste instellingen in jouw document

Wil je ons jouw document aanleveren, maar kom je er niet helemaal aan uit hoe je het juist toepast? Neem dan even contact met ons op. We helpen je graag op weg of zetten de afloop of snijlijnen goed in jouw document!