Offerte aanvragen

Vraag hier geheel vrijblijvend je offerte op maat aan! Om een juiste prijs voor je te kunnen berekenen, hebben we een aantal gegevens van je nodig.

Wat wil je laten maken?

Pas aan

Details

  • ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...
Pas aan

Uw gegevens

Beste

Bedankt voor je offerteaanvraag. Je ontvangt een bevestiging via e-mail.

Je ontvangt je offerte doorgaans binnen 2 werkdagen van ons.
Sluit venster

Kleurprofielen

Wat zijn kleurprofielen en waarom zijn ze zo belangrijk bij drukwerk en ontwerp? In de grafische sector kent men verschillende kleuren en -profielen. We leggen je de belangrijkste 3 uit, zodat jij altijd de juiste kleurinstellingen voor je ontwerpen kunt gebruiken!

CMYK kleuren

 

Om full colour of 4-kleuren drukwerk te kunnen drukken, maken drukkerijen en printshops gebruik van offset drukpersen en digitale printers. In beide gevallen wordt er gebruik gemaakt van drukinkt. Door 4 basiskleuren C (cyaan), M (magenta), Y (yellow) en K (keyplate/zwart) te vermengen, kan een groot aantal kleuren worden bereikt. Deze vermenging noem je subtractieve kleurmenging. Keyplate (zwart) betekent letterlijk de drukplaat met de artistieke details. Details, lijnen en effecten worden in de meeste gevallen in de donkerste kleur zwart gedrukt. In principe worden bij een CMYK kleurprofiel met de kleuren blauw, geel, rood en zwart alle gewenste kleuren samengesteld.

 

RGB kleuren

 

Televisies, smartphones, tablets, computermonitoren, beamers, videoapparatuur en eigenlijk alle beeldschermen maken gebruik van het RGB kleurprofiel. Hierbij zijn kleuren opgebouwd uit licht, in plaats van drukinkt bij drukwerk. RGB staat voor R (rood), G (groen) en B (blauw). Al het zichtbare licht voor het menselijk oog is opgebouwd uit deze 3 kleuren. Als je goed kijkt naar een beeldscherm (pak er maar eens een vergrootglas bij), zie je dat de afbeeldingen op het beeldscherm opgebouwd zijn uit allemaal minuscule puntjes rood, groen en blauw. De hoeveelheid getoonde puntjes van iedere kleur bepalen de kleur, kleurintensiteit, toon en verzadiging hoe jij het uiteindelijk ziet!

 

PMS kleuren

 

Misschien heb je ook al eens van PMS kleuren gehoord? Dit zijn zorgvuldig samengestelde kleurcoderingen door het bedrijf Pantone. Zo worden hun kleurcoderingen bijvoorbeeld aangegeven als PMS103 of PMS1395. Bij alle kleuren is rekening gehouden met verschillende ondergronden en papiersoorten waarop zij gebruikt kunnen worden en voor alle verschillende varianten hebben ze zogenaamde kleurwaaiers op de markt gebracht. Je kent ze misschien wel van bij de bouwmarkt of verfspecialist!

Pantone heeft momenteel zo’n 2000 speciale kleurcoderingen gedefinieerd en houdt elk jaar een ‘Kleur van het jaar’ verkiezing. Wanneer de vastgestelde PMS kleurcoderingen door verschillende drukkers worden aangehouden, kan zonder afwijking altijd precies de juiste kleur gedrukt worden. Normaal gesproken zit er per verschillende drukker of gebruikt materiaal enigszins verschil tussen kleuren. Ook gebruik van verschillende soorten en merken drukpersen en printers zorgen voor kleine verschillen.

PMS kleuren zijn dus erg handig voor de druk van bijvoorbeeld briefpapier, verpakkingen of visitekaartjes, waarbij het erg belangrijk is dat steeds de juiste kleur uit de huisstijl of het logo gedrukt wordt.

 

Hulp bij het kiezen van het juiste kleurprofiel

 

Wil je een document maken, maar twijfel je over de juiste kleurinstellingen? Neem dan even contact met ons op. We helpen je graag op weg of sturen je een document met de juiste kleurinstellingen!

YPSA online editor, hoe is dit ontstaan?

Vanwege de toenemende vraag zijn wij in 2012 begonnen met het ontwikkelen van onze eigen software

Hoeveel kost het om een boek te laten drukken?

Het antwoord hierop is niet eenduidig: de prijs wordt grotendeels …

Foto’s van internet

Waarom is een foto van internet niet zomaar geschikt voor drukwerk?

Resolutie

Iedereen kent het begrip ‘resolutie’, maar wat is het nu precies?

Papierformaten

Welke verschillende (standaard) papierformaten en groottes zijn er?

Afloop en snijlijnen

Afloop en snijlijnen zorgen voor mooi schoon gesneden drukwerk.

Benieuwd naar wat we voor je kunnen betekenen?

Vraag een offerte aan of neem contact met ons op!