Resolutie

presolutie

Resolutie

Iedereen kent het begrip ‘resolutie’, maar wat is het nu precies? En waarom is resolutie zo’n veel gebruikte term bij beeldschermen of fotografie? We leggen je het begrip resolutie uit.


Wat is resolutie precies?

Resolutie is het aantal pixels of punten van een beeldscherm, een afbeelding of een gedrukt/geprint oppervlak. Hoe meer pixels, hoe meer ‘informatie’ er in een afbeelding zit en hoe scherper de afbeelding ook zal worden weergegeven. Resolutie is echter wel beperkt door het medium dat wordt gebruikt of bijvoorbeeld de manier van drukken/printen of de toepassing van een afbeelding. In moeilijke bewoording is resolutie ‘het scheidend vermogen van een optisch apparaat’.

Beeldschermen

De resolutie van een beeldscherm wordt uitgedrukt in pixels (px). De resolutie van een beeldscherm wordt altijd weergegeven als aantal pixels in de breedte van het scherm X het aantal pixels in de hoogte van het scherm. De meeste voorkomende resoluties van beeldschermen zijn:

  • 1024 x 768 px
  • 1280 x 1024 px
  • 1400 x 1050 px
  • 1680 x 1050 px
  • 1920 x 1080 px
  • 4K / ultra high definition

In principe kun je stellen dat hoe hoger de resolutie van een beeldscherm is, hoe meer pixels er worden weergegeven en dus hoe scherper het beeld zal zijn. Ook kunnen fijnere details en teksten worden weergegeven. Soms wordt de resolutie van een beeldscherm weergegeven als PPI. Dit betekent Pixels Per Inch en geeft aan hoeveel pixels zich in een inch (2,54 cm) bevinden.

verschil in resolutie

verschil in resolutie

Drukwerk

De resolutie van drukwerk wordt weergegeven in DPI. Dit betekent Dots Per Inch. Dit is de eenheid voor de resolutie van een invoer- of uitvoereenheid, zoals bijvoorbeeld een printer, scanner of camera. Het aantal punten (dots) per inch (2,54 cm) geeft de resolutie aan en hoe meer dots er in een inch worden weergegeven, hoe scherper het beeld zal zijn.

Enkele voorbeelden van standaard resoluties:

  • Beeldscherm: 72 DPI (soms hoger, voor specialistische doeleinden in bijvoorbeeld ziekenhuizen)
  • Scanner: 50 tot 12800 DPI
  • Printer: 150 tot 2400 DPI

Voor drukwerk wordt doorgaans 300 DPI aangehouden. Op deze resolutie worden de beelden scherp gedrukt of geprint en worden details, teksten en kleurverloop of schaduweffecten en transparantie getrouw weergegeven. De resolutie van een digitale foto (bijvoorbeeld van een smartphone) is maar 72 DPI en zal dus altijd omgezet moeten worden naar een resolutie van 300 DPI, alvorens deze überhaupt gedrukt kan worden op 300 DPI. Het omzetten van de foto levert helaas wel kwaliteitsverlies op, aangezien de informatie in de originele foto beperkt is (door de 72 DPI) en deze informatie verdeeld zal moeten worden over 300 DPI. Professionele fotocamera’s maken vaak foto’s op 240 DPI. Hierdoor zijn die foto’s een stuk scherper en gedetailleerder (vanwege meer informatie/hogere resolutie) en treedt er veel minder kwaliteitsverlies op wanneer je de foto omzet naar 300 DPI voor drukwerk.

resolutie omzetten

resolutie omzetten


Hulp bij het instellen of kiezen van de juiste resolutie.

Weet je niet precies welke resolutie je moet gebruiken voor je drukwerk? Of weet je niet goed hoe en waar je dit kunt instellen of waar je op moet letten? Neem dan even contact met ons op. We adviseren je graag!