Kleurprofielen

kleurprofielen

Kleurprofielen

Wat zijn kleurprofielen en waarom zijn ze zo belangrijk bij drukwerk en ontwerp? In de grafische sector kent men verschillende kleuren en -profielen. We leggen je de belangrijkste 3 uit, zodat jij altijd de juiste kleurinstellingen voor je ontwerpen kunt gebruiken!


CMYK kleuren

Om full colour of 4-kleuren drukwerk te kunnen drukken, maken drukkerijen en printshops gebruik van offset drukpersen en digitale printers. In beide gevallen wordt er gebruik gemaakt van drukinkt. Door 4 basiskleuren C (cyaan), M (magenta), Y (yellow) en K (keyplate/zwart) te vermengen, kan een groot aantal kleuren worden bereikt. Deze vermenging noem je subtractieve kleurmenging. Keyplate (zwart) betekent letterlijk de drukplaat met de artistieke details. Details, lijnen en effecten worden in de meeste gevallen in de donkerste kleur zwart gedrukt. In principe worden bij een CMYK kleurprofiel met de kleuren blauw, geel, rood en zwart alle gewenste kleuren samengesteld.

cmyk kleuren

CMYK kleuren

RGB kleuren

Televisies, smartphones, tablets, computermonitoren, beamers, videoapparatuur en eigenlijk alle beeldschermen maken gebruik van het RGB kleurprofiel. Hierbij zijn kleuren opgebouwd uit licht, in plaats van drukinkt bij drukwerk. RGB staat voor R (rood), G (groen) en B (blauw). Al het zichtbare licht voor het menselijk oog is opgebouwd uit deze 3 kleuren. Als je goed kijkt naar een beeldscherm (pak er maar eens een vergrootglas bij), zie je dat de afbeeldingen op het beeldscherm opgebouwd zijn uit allemaal minuscule puntjes rood, groen en blauw. De hoeveelheid getoonde puntjes van iedere kleur bepalen de kleur, kleurintensiteit, toon en verzadiging hoe jij het uiteindelijk ziet!

rgb kleuren

RGB kleuren

PMS kleuren

Misschien heb je ook al eens van PMS kleuren gehoord? Dit zijn zorgvuldig samengestelde kleurcoderingen door het bedrijf Pantone. Zo worden hun kleurcoderingen bijvoorbeeld aangegeven als PMS103 of PMS1395. Bij alle kleuren is rekening gehouden met verschillende ondergronden en papiersoorten waarop zij gebruikt kunnen worden en voor alle verschillende varianten hebben ze zogenaamde kleurwaaiers op de markt gebracht. Je kent ze misschien wel van bij de bouwmarkt of verfspecialist!

Pantone heeft momenteel zo’n 2000 speciale kleurcoderingen gedefinieerd en houdt elk jaar een ‘Kleur van het jaar’ verkiezing. Wanneer de vastgestelde PMS kleurcoderingen door verschillende drukkers worden aangehouden, kan zonder afwijking altijd precies de juiste kleur gedrukt worden. Normaal gesproken zit er per verschillende drukker of gebruikt materiaal enigszins verschil tussen kleuren. Ook gebruik van verschillende soorten en merken drukpersen en printers zorgen voor kleine verschillen.

PMS kleuren zijn dus erg handig voor de druk van bijvoorbeeld briefpapier, verpakkingen of visitekaartjes, waarbij het erg belangrijk is dat steeds de juiste kleur uit de huisstijl of het logo gedrukt wordt.

pms kleuren

PMS kleuren


Hulp bij het kiezen van het juiste kleurprofiel

Wil je een document maken, maar twijfel je over de juiste kleurinstellingen? Neem dan even contact met ons op. We helpen je graag op weg of sturen je een document met de juiste kleurinstellingen!