Papiersoorten

papiersoorten

Papiersoorten

Papier is er in veel verschillende soorten, gewichten en maten. Voor iedere toepassing is er een geschikte papiersoort. We leggen je kort de 3 belangrijkste eigenschappen uit, zodat jij voor jouw drukwerk de juiste papiersoort kunt kiezen!


Gewicht papiersoorten

Papier is er in vele verschillende gewichten. Hoe zwaarder het gewicht, hoe steviger het papier is. Vaak zorgt steviger papier voor een betere en professionele uitstraling van het drukwerk. Zo wordt een visitekaartje bijvoorbeeld vaak op dik papier gedrukt en kan een reclamefoldertje prima worden gedrukt op licht papier. Voor bijvoorbeeld een bedrijfsbrochure wordt vaak gekozen voor zwaarder gewicht om zo een professionele uitstraling van de brochure te krijgen.

Het gewicht van papier wordt uitgedrukt in gram per vierkante meter. Zo gebruik je als papier voor in de printer bij je thuis bijvoorbeeld 80 grams. Voor het binnenwerk van een jaarboek wordt doorgaans 115 grams papier gebruikt, voor een simpele flyer 135 grams, voor een visitekaartje 300 grams en voor een ansichtkaart 350 à 400 grams. Nog zwaardere gewichten kunnen behaald worden door het gebruik van karton. In tegenstelling tot papier, is karton echter een stuk dikker en stijver en glanst het niet. Bij ieder soort drukwerk en de toepassing van het drukwerk, is dus een geschikte papiersoort te vinden.

Oppervlakte papiersoorten

Het oppervlak van papier kan glad of glanzend zijn, maar ook korrelig, met structuur of mat. Glad papier noem je gesatineerd. Dit papier is tijdens de productie onder invloed van warmte, druk en wrijving glad gemaakt. Dit proces wordt gedaan in een satineerkalander en noemt men satineren. Verschillende soorten zijn ‘mat mc’ (weinig gesatineerd), ‘silk of halfmat mc’ (gedeeltelijk gesatineerd) of ‘gesatineerd mc’ (volledig gesatineerd). Door satineren kan transparantie, gladheid, glans en bedrukbaarheid van papier worden beïnvloed.

Coating

Papier kan enkelzijdig of dubbelzijdig worden voorzien van een speciale coating. Zo’n coating noemt men een strijklaag en daarom spreekt men vaak van gestreken- of ongestreken papier. Je kunt door middel van een coating onder andere de uitstraling, bedrukbaarheid en kleur beïnvloeden. De houtvezels in het papier worden door machines chemisch bewerkt of voorzien van een speciale krijt laag. Gestreken papier is door de hoge dichtheid uitermate geschikt voor drukwerk op hoge resolutie, zoals bijvoorbeeld jaarboeken. Foto’s en teksten worden zo het scherpst gedrukt en kleuren zien er levendig uit.

papiersoorten

papiersoorten in de drukkerij


Hulp bij het kiezen van een de juiste papiersoort

Twijfel je over de juiste papiersoort voor jouw drukwerk of uitgave? Neem dan even contact met ons op. We adviseren je graag!